AXTIGO adalah supplement gabungan daripada buah-buahan yang berkhasiat, rempah ratus, herba asli dan teh. Blackcurrant

Sejenis buah yang berwarna gelap yang berasal dari genus Ribes nigrum, ianya Kaya dengan Vitamin C, pembekal Potasium, sumber Iron (zat besi) dan sumber anti-oksida semulajadi.
Teh Hijau
Satu kajian terhadap seorang individu di Jepun mendapati bahawa orang yang banyak minum teh hijau kurang 42% peluang untuk mendapat kencing manis tahap (II). Bertindak sebagai antioksida dan menghalang penyerapan kolestrol ke usus. Dan juga sesuai untuk diet. Dapat menurunkan kuantiti kolestrol yg merupakan pnyebab utama penyakit jantung.


Kulit Kayu Manis
Kajian Jarvill-Taylor, bahan aktif dalam kulit kayu manis bertindak pengganti fungsi insulin dalam badan dan membantu mencernakan gula dan karbohidrat. Kulit kayu manis juga dapat mengurangkan tekanan darah tinggi. Dengan pengambilan 129 mg dos kulit kayu manis sehari akan mmbntu penurunan kolestrol jahat dan mencuci saluran darah.


Gymnena Sylvestre
Gymnema turut dikenali sebagai Gurmar ataupun ‘pemusnah rasa manis’. Herba ini bertindak secara langsung dalam menstabilkan paras gula dalam darah. Jadi secara tidak langsung membantu menyihatkan fungsi pankreas. Dan dapat mencairkan kolestrol dlam darah.


Stevia
Stevia berfungsi sebagai penggnti gula. Kajian menunjukkan stevia tidak menyumbang kepada kalori dan karbohidrat.  Dismping itu ia akn membantu mengurangkan tekanan darah tinggi, membantu proses pencernaan serta mencegah dari sebarang kanser.


Salacia reticulata

Dua jenis glycosides iaitu salacinaol dan kotalanol telah dikenalpasti secara konsistennya dapat mengurangkan kepekatan gula dalam darah setelah makan


Dapatkan sekarang
Dapatkan sekarangYang PENTING SEKALI
Mendapat pengkelasan makanan dibawah FDl dari KKM (200617/06/025)